aanzienlijk belang


aanzienlijk belang 1.0

vrij groot belang
Vooral in verbinding met van.

Algemene voorbeelden


Onder de naam "Rewind, van videoband tot televisiekast" leverden consumenten in de gemeentes Utrecht, Leeuwarden, Sneek, Kollumerland en Skarsterlân hun videobanden in bij de deelnemende videotheken. Na demontage dienden ze als grondstof voor nieuwe producten. Televisiekasten bijvoorbeeld. Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door het gerenommeerde onderzoeksbedrijf Pre, wees uit dat de milieuwinst van Rewind, indien landelijk doorgevoerd, van aanzienlijk belang zou zijn.

http://www.nvpi.nl/

De Koning stelt elk jaar een lijst op van evenementen die hij van aanzienlijk belang acht, waarbij hij mogelijkerwijs het advies van een of meer instanties van zijn keuze inwint.

http://www.belspo.be/belspo/ostc/geninfo/publ/pub_ostc/tv/audio_nl.pdf

aanzienlijk belang 2.0

(business, economie en financiën)

omstandigheid waarbij een substantieel deel van de aandelen van een bedrijf in handen is van één partij; aanmerkelijk belang
Meestal in verbinding met het onbepaald lidwoord een, bijvoorbeeld een aanzienlijk belang hebben of nemen in.

Algemene voorbeelden


De bank-verzekeringsgroep, die onder meer een aanzienlijk belang heeft in de BBL, zou dit jaar nog een grote slag willen slaan in de VS of in Europa.

De Standaard,

De Franse regering staat buitenlandse sigarettenfabrikanten niet toe een aanzienlijk belang te nemen, een teleurstelling voor onder meer het Britse BAT.

NRC,